Održan 17. Kongres: Kronične nezarazne bolesti

17. Kongres našeg društva u suradnji s Direkcijom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uspješno je ove godine održan u Osijeku,  od 14. do 16. studenoga 2019. godine!

Vodeće teme ovogodišnjeg kongresa bile su Kronične nezarazne bolesti, ovoga puta s naglaskom na bolesti i stanja iz psihijatrijskog kruga (promocija mentalnog zdravlja, prevencija, rano prepoznavanje, liječenje i rehabilitacija poremećaja ponašanja na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini, napadi na liječnike i druge teme).

Skup je pozdravio Osječko-baranjski župan gdin. Ivan Anušić, nakon čega je dr. Lucian Vukelić ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje skup otvorio i održao uvodno izlaganje. Zamjenica ravnatelja dr. Veronika Laušin, i pomoćnici ravnatelja izlagali su o aktualnostima u radu Zavoda i problematici s kojom se susreću u svome radu.

Uz izuzetno zanimljiva predavanja naših eminentnih psihijatara, prezentirane su zanimljivosti i novosti iz djelokruga našeg svakodnevnog rada, ali i izvan njega, te su bila popraćena vrlo aktivnom raspravom.

Drugog dana kongresa održan je okrugli stol posvećen napadima na liječnike koji je izazvao veliki interes i raspravu. Zaključak je da bi liječnici trebali prijavljivati slučajeve nasilja i ne ustručavati se prijaviti svaku prijetnju koja, nakon dopune Kaznenog zakona, zdravstvenom djelatniku pruža puno bolju zaštitu. Od trenutka kad liječnik prijavi prijetnju silom, to je djelo koje se progoni po službenoj dužnosti i policija dolazi na očevid. Nažalost, još uvijek se zdravstveni djelatnici ustručavaju prijaviti slučaj, djelom iz neznanja da takvo kazneno djelo postoji.

Priznanje za izniman doprinos radu i razvoju društva „Povelja dr Anica Matić“, ove je godine primila jedna od osnivačica i dugogodišnja članica društva-doktorica Jasna Stajkov, specijalistica medicine rada.

Kako je ovogodišnji kongres održan neposredno pred Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, zapažena predavanja o ratnim danima su nam održali Zoran Aleksijević, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije i glavna sestra bolnice, pomoćnica za ravnatelja za sestrinstvo dr. sc. Agneza Aleksijević.

Leave a Comment

(0 Comments)