Održan 16. Kongres: Bolesti srca i krvožilnog sustava


16. kongres našeg društva, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i u suradnji s Direkcijom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uspješno je održan u Rapcu, od 11. do 13. listopada 2018. godine!

Ovogodišnji je kongres tematski posvećen kroničnim nezaraznim bolestima (nastavili smo ciklus od prošle godine, kada smo obradili bolesti lokomotornog sustava) s naglaskom na bolesti srca i krvožilnog sustava. Skup smo oraganizirali na način da sudionici pronađu više tema koje ih zanimaju, te smo ih povezali s djelokrugom rada liječnika u Zavodu.

 

Kongresna predavanja odgovorila su na pitanja: kako prevenirati kardiovaskularne bolesti, kako ih na vrijeme prepoznati kada do njih dođe, kako ih pravovremeno i učinkovito liječiti, te koliki su njihovi direktni i indirektni troškovi za naš zdravstveni sustav.
Skup je otvorio, i održao nam uvodno predavanje, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dr. Lucian Vukelić, a zamjenica, dr. Veronika Laušin, i pomoćnici ravnatelja izlagali su o aktualnostima u radu Zavoda i problematici s kojom se susreću u svome radu.
Nakon prvog bloka kongresnih predavanja, predstavljena je mala izložba prekrasnih akvarela naše kolegice iz Područne službe Vinkovci, doktorice Nade Paradovski, pod nazivom „Ta moja Slavonija“.

Najsvečaniji trenutak kongresa bila je dodjela priznanja za izniman doprinos radu i razvoju društva „Povelja dr Anica Matić“, koju je ove godine primila naša dopredsjednica i dugogodišnja članica društva-doktorica Srebrenka Mesić, magistrica medicine rada i sporta.
Doktorica Mesić osnivačica je i predsjednica Sekcije za ocjenu radne sposobnosti Hrvatskog liječničkog zbora, a od 2017. godine i članica Izvršnog odbora i Suda časti Hrvatskog liječničkog zbora.
Sudjelovala je na više svjetskih, međunarodnih i domaćih kongresa, uvijek razmatrajući njoj najzanimljiviju temu- radnu nesposobnost, o kojoj je u konačnici 2016. godine s koautoricama izdala knjigu- „Ocjena radne sposobnosti u zdravstvenom i mirovinskom sustavu“. Knjiga je postala sveučilišni udžbenik na Poslijediplomskom specijalističkom studiju medicine rada i sporta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zahvaljujem na suradnji tvrtkama koje su sudjelovale u organizaciji kongresa, od kojih nas neke već godinama prate - Belupo, Bayer, Janssen, Mylan, Pliva i Medicinska naklada.
Nadam se da su sudionici uživali u znanstvenom dijelu kongresa i međusobnom druženju, a one koje nam se nisu mogli pridružiti pozivam da rezerviraju termin u kalendaru za iduću godinu, u drugom tjednu listopada. Planiramo nastavak tema o kroničnim nezaraznim bolestima, ali sada iz psihijatrijskog spektra.

Srdačan pozdrav, Vlasta Zajic Stojanović